In 5 stappen naar pakkende teksten

Van dodelijk saai naar bloedstollend spannend

Zo nu en dan straalt de saaiheid van een tekst je tegemoet. Denk aan: wetenschappelijke artikelen (ik wens niemand het doorlezen van mijn scriptie toe), juridische stukken (ik haalde niet voor niks een 1,5 voor publiekrecht) of zelfs zo nu en dan een webtekst. Echt leuk schrijven is niet voor de poes. Maar geloof me: iedereen kan het. In deze blog daarom een aantal tips om je saaie werk te veranderen in de meest sexy woorden die je ooit op papier hebt gezet. Let’s write the pakkende tekst!

1. Maak het persoonlijk

Voor een pakkende tekst is een persoonlijke toonzetting nodig. Lees je als lezer alleen over hele abstracte zaken, dan wordt de tekst al gauw eentonig. Tegenwoordig gebruiken bedrijven zelfs het persoonlijke aspect om de lezer te boeien. Personen zijn nu eenmaal interessanter dan bedrijven. Hoe abstracter, hoe onpersoonlijker. Dus: maak het persoonlijk. Voeg gezichten toe aan de tekst.

Voorbeelden:

  • Webteksten worden volgens richtlijnen geschreven.
  • Wij schrijven webteksten volgens richtlijnen.

2. Verandering van spijs doet eten

Als je al je zinnen in eenzelfde tekst op dezelfde manier schrijft, leidt dat al gauw tot eentonigheid. Verander daarom regelmatig je zinsbouw. Begin de ene keer met het onderwerp, dan weer een tijdsaanduiding of plaatsbepaling. Gebiedende wijs kun je laten afwisselen met een vraag. Ook kun je jouw zinnen laten beginnen met een voorzetselketen. Maar variatie in een tekst kun je ook aanbrengen door te variëren in je woordkeus. Ben jij normaal gesproken een schrijver die veel gebruik maakt van moderne woorden, gooi er dan af en toe een klassieker tegenaan. Of andersom. Variëren kun je leren.

Voorbeeld:

  • We schrijven webteksten in alle soorten en maten. We weten precies hoe we dat moeten doen. We doen het daarom elke dag
  • We schrijven webteksten in alle soorten en maten. Waarom? Omdat we precies weten hoe. En het liefst doen we het elke dag.

3. Beeldend schrijven

Dit is mijn persoonlijke favoriet. Een tekst kan zoveel sprekender worden door beeldend te schrijven. Fiets er bijvoorbeeld af en toe een woordspeling in. Gebruik je humor en schrijf je teksten met een knipoog. Of schrijf beeldend door een onverwachtse vergelijking te maken. Wat je ook doet, doe het goed. Een halve grap of vergelijking kun je beter achterwege laten. Verras en laat je woorden spreken. Als het tot de verbeelding spreekt, ben je goed op weg.

Voorbeeld:

  • Te weinig bezuinigingen op defensie? Het leger moet nog leger! (bron: Stijlwijzer, Renkema)

4. Let op je toon!

Kleren maken de man. Zo maakt de toon de tekst. Voor welk publiek schrijf je? Houd dat publiek altijd in het achterhoofd als je een tekst schrijft. Zorg dat je toonzetting past bij diegenen die je wilt bereiken. Als je voor een ouder publiek schrijft, mag je best wat hoger in de vaktermen zitten dan wanneer je jongeren wilt aanspreken. Maar let op dat je een goede balans kiest: je wilt niet dat je overkomt als iemand die de generatiekloof vergroot. Een sterk voorbeeld van de plank misslaan is deze sticker van de Spar op de VU. Lees vooral ook het bijbehorende artikel van Vice. Genieten, pur sang.

Niet-pakkende tekst | Coster Copy

5. Geef de lezer een banaan

Verstop binnen iedere tekst die je schrijft een banaan: een verrassingselementje. Wil je een tekst er echt uit laten springen, dan moet er iets onverwachts gebeuren. Zet de lezer compleet op het verkeerde been, of gooi er iets spannends of nieuws in. Het verrassingseffect wekt interesse en zorgt ervoor dat je lezer verder wil met jouw tekst. Ook zorgt verrassing voor herinnering.

Voorbeelden van bananen:

  • “De meest sexy woorden die je ooit op papier hebt gezet”. Zijn woorden per se sexy? Niet voor de meesten. Daarom extra leuk om dit op deze manier te verpakken.
  • “Roses are red, Violets are blue, shit, the garden’s on fire!”. Die zag je niet aankomen, toch?

Pakkende teksten staan er niet binnen een uur. Zet alles wat je wil vertellen op papier. Loop het kritisch na en check of je tekst pakkend is. Maak je tekst een persoonlijk verhaal, gebruik een beetje variatie, schrijf met woordspelingen en wees creatief, let goed op je toon en verstop hier en daar een banaan. Zie je? Een boeiende tekst schrijven is peanuts.