Wat doet een contentspecialist nu precies?

We horen de term contentspecialist steeds vaker voorbijkomen. Is het simpelweg een hip woord of is het daadwerkelijk een waardevolle term? Misschien vraag je je af of jouw organisatie zo’n specialist nodig heeft. Of ben je benieuwd of je jouw eigen rol zo kan noemen? In deze blog leggen we uit wat het inhoudt om een contentspecialist te zijn.

Lees ook: De geschiedenis van content marketing

De rol van content

Omdat je dit op onze website leest, hoop ik dat ik je niet hoef uit te leggen wat de term ‘content’ betekent. Nou vooruit, laten we de basics doornemen. Content is het Engelse woord voor inhoud. In de online wereld wordt hier de inhoud van webpagina’s mee bedoeld. Content kan een tekst, afbeelding, video of andere online uiting zijn. Alles wat een webpagina vult, alles wat de gebruiker op jouw pagina bekijkt, is content. Ook de posts op social media en de video’s die je kijkt op YouTube worden content genoemd.

content

Bron: One4marketing

Het is voor elke website belangrijk om de juiste content te plaatsen. Niet alleen voor de bezoeker, maar juist ook voor de zoekmachine. Bezoekers wil je enerzijds de info en/of het vermaak geven waar ze naar op zoek zijn, zodat ze converteren of op jouw pagina blijven. Anderzijds is het voor zoekmachines essentieel om duidelijk te krijgen wat voor vlees je in de kuip hebt. Google en Bing moeten tenslotte wel begrijpen wat jouw site te bieden heeft. Als de zoekmachines weten waar ze mee te maken hebben, dan zal je online makkelijker te vinden zijn. Het helpt dus jouw site vindbaar te maken voor de gebruikers. Dit is de onmisbare rol van content!

Content van A tot Z

De vraag is dan: wie maakt al deze content en wie plaatst het op de site? Van copywriters tot content managers, er zijn veel verschillende functies betrokken bij het produceren en plaatsen van content. Heb jij als werkgever liever één persoon die jouw content marketing strategisch onder handen kan nemen? Iemand die als specialist dit hele proces van A tot Z op zich kan nemen? Dan ben je op zoek naar een contentspecialist.

Lees ook: Een ijzersterke contentstrategie met de content marketing matrix!

Een echte alleskunner

De contentspecialist bezit strategisch inzicht en weet wat voor soort content het beste werkt voor jouw publiek. Hij of zij doet zoekwoordenonderzoek en heeft kennis van SEO. Ook bezit de specialist creatieve skills op het gebied van schrijven en het maken of bewerken van visuals. Voeg daar een complete beheersing van WordPress, Photoshop, zoekwoordentools en Google Analytics aan toe en je hebt een echte alleskunner. Als content king is, dan is de specialist zijn rechterhand.

Voordelen van werken met een specialist

Het levert enorm veel voordelen op om te werken met contentspecialisten, in plaats van een gevarieerd team. Wanneer de specialist verantwoordelijk is voor de verschillende onderdelen van het proces, voorkom je miscommunicatie tussen collega’s. Ook is het handig dat de persoon die verantwoordelijk is voor strategie, ook de content creëert. Dit betekent niet dat deze werknemer alles zelf zal moeten doen. Zet gerust meerdere contentspecialisten in, om al jouw projecten zo goed mogelijk te laten verlopen!

Ook hulp nodig van een contentspecialist? Of het nou gaat om SEO-onderzoek of het schrijven van webteksten, Coster Copy helpt je graag verder. Lees meer over onze diensten en producten op onze site, of neem contact met ons op voor meer informatie.