Wat koffie doet voor je motivatie, Danoontje voor een kind en spinazie voor Popeye, dat is wat marketing automation doet voor je content. Het maakt het beresterk.

Want we kennen al de meerwaarde van content marketing voor ieder bedrijf: deze tak van sport maakt je bedrijf zichtbaar, merkbaar en aantrekkelijk. Maar er is een manier om dit nóg sterker te maken, en dat is wanneer je content marketing combineert met marketing automation. Over die kruising gaan we het vandaag hebben.

Content marketing draait volledig op het inzetten van stukken content (=inhoud) om je doelgroep te voorzien van informatie waar ze op dat moment behoefte aan hebben. Door deze content uniek te maken, laat je zien wie je als bedrijf bent en wat je missie en visie zijn. Content kan van alles zijn: van video en beeld tot aan teksten en social posts. Belangrijk is bij de creatie hierbij rekening te houden met wat de klant wil lezen en zien, ten opzichte van wat jij als bedrijf wil vertellen.

Lees ook: Wat doet een contentspecialist nu precies?

Ook marketing automation draait om wat de klant wil lezen en zien. Met deze marketingvorm richt je flows in rondom de persona’s die je ook inzet bij content marketing. Zo stuur je geautomatiseerd content op de juiste momenten en juiste plekken om je bezoeker te begeleiden van begin naar aankoop. Het is de perfecte methode om heel gericht te werk te gaan en dus ideaal om content mee te verspreiden.

Waarom marketing automation? 

 Natuurlijk kun je met content marketing al heel gericht te werk gaan. Toch krijg je nog niet al het inzicht dat je nodig hebt om de klantreis écht persoonlijk te maken. Maar die gepersonaliseerde aanpak is juist wat je nodig hebt om iemand in rap tempo klant of zelfs fan te maken.

Combineer je content met marketing automation, dan krijg je een hele hoop handvatten om al die verschillende persona’s te benaderen met de juiste content op het juiste moment. Daarbij biedt marketing automation een breed scala aan data en testmogelijkheden. Ideaal om te achterhalen wat nou wel en niet werkt.

Dit is waarom content en marketing automation zo goed samengaan 

De drie redenen waarom marketing automation zo goed gaat op content en andersom, zijn:

  1. Hoge relevantie door personalisatie

Niemand zit te wachten op willekeurige reclames. Als 50-jarige man ben je over het algemeen immers minder geïnteresseerd in high waist, panterprint sportleggings dan als 20-jarige vrouw.

Liever zien we gewoon ads binnen ons interessegebied. Daarom is personalisatie zo belangrijk. Je verhoogt de relevantie van de boodschap voor de ontvanger. Op die manier bereik je ook veel gerichter je doelgroep, en verhoog je de kans op aankoop of lead aanzienlijk.

Combineer je content met marketing automation, dan verhoog je die relevantie middels:

  • Automatisch gesynchroniseerde database: synchroniseer automatisch je contacten met de extra kennis die je vergaart over je contacten. Zo kun je bijvoorbeeld je bezoeker vragen voorkeuren aan te geven om nog gerichter marketing toe te passen.
  • A/B testen: ideaal om te achterhalen wat nou wel en niet werkt voor specifieke doelgroepen. Je hoeft het niet te vragen, je kunt het A/B-testen. Denk bijvoorbeeld aan de beste versie van een landingspagina, maar ook de beste versie van een social post of advertentie.
  • Retargeting: na het lezen van die blogpost, wil je natuurlijk dat je bezoeker weer terugkomt om ofwel klant of fan te worden. Daar kun je met marketing automation gemakkelijk een retargeting campagne aan koppelen. Gepersonaliseerd weliswaar.
  1. Interactie via verschillende kanalen 

Waar je normaal met content marketing gebonden bent aan specifieke kanalen, kun je met marketing automation cross channel gaan. Per kanaal bied je waar je bezoeker naar verlangt, om zo een diepere band op te bouwen en top of mind te blijven.

Bovendien verlies je de bezoeker niet meer zo snel uit het oog, omdat je ziet langs welke kanalen hij of zij beweegt. Weer een manier om die persona aan te scherpen.

Een voorbeeld van hoe je bezoeker kan bewegen:

  • Website: na het lezen van een blog over de factoren waaraan een goede sportlegging moet voldoen, en het bekijken van een aantal sportleggings op productpagina’s, verlaat de bezoeker je website weer.
  • Social media: tijd voor remarketing. De leggings die je bezoeker in haar mandje heeft geplaatst, laat je middels remarketing zien in social media.
  • Website: als de bezoeker doorklikt naar de website, kun je bijvoorbeeld een pop-up laten zien, waarin je 10% korting aanbiedt. Met die gegevens kun je vervolgens weer verder met de automation.
  • E-mail: met de kortingscode, en wederom de bezochte leggings verleid je de bezoekster om haar uiteindelijke aankoop te doen.
  1. Volledig inzicht in al je campagnes

Door de combinatie van content met marketing automation krijg je het ultieme inzicht in al je campagnes. Zo zie je bijvoorbeeld welke content-inspanningen tot welke leads hebben geleid, of tot welke sales. Ook krijg je inzicht in je ROI en in hoeverre je die op dit moment accuraat meet.

Met het inzicht uit marketing automation kun je jouw content marketing verder aanscherpen, om nog beter op je doelgroep te zitten en van je klanten je fans te maken.

Wees slim, schakel hulp in

Zit je dicht op je sector en je bedrijf, dan is het lastig te denken vanuit de behoefte van de potentiële klant. Laat staan hoe je deze bereikt. Start je met marketing automation? Schakel dan de hulp van marketing automation professionals in. Want pak je het verkeerd aan, dan is de dislike en unsubscribe-button snel gevonden. Dit kan leiden tot onnodig geld uitgeven.

Ga daarom voor het beste resultaat en kies een professionele marketing automation partij om mee samen te werken! Hulp nodig? Je weet me te vinden!