Een writer’s block? Zo kom je er vanaf! 

Een writer’s block, je kent het vast wel. De deadline nadert, je vingers zweven boven het toetsenbord en het lege document vult je gezichtsveld. De juiste woorden kun je niet vinden en je gedachten dwalen af naar de lunch. Je bent inspiratieloos, gefrustreerd en voelt de tijd wegtikken. Je hebt een writer’s block. Leuk zo’n realisatie, maar wat doe je hier nu aan? Gelukkig zijn er een aantal manieren waarmee je binnen de kortste tijd weer vlot doorschrijft. Laat je inspireren door deze vijf tips!

Tip 1: Focus niet op het eindresultaat

Natuurlijk schrijf je het liefst in één keer de perfecte tekst. Maar dit streven kan je de kop kosten. Als je niet durft te beginnen met schrijven uit angst voor een niet-zo-perfecte of niet-zo-overtuigende tekst, blijft je papier voor eeuwig wit. Wijs het kritische stemmetje in je hoofd de deur, zet je verstand op nul en begin simpelweg met schrijven! 

Maak je niet druk over de opbouw van je zinnen, de structuur van je tekst of de niet-kloppende feiten. Zet alle gedachten die je hebt over het onderwerp op papier. Het corrigeren van zinnen en het structureren van je tekst komt in een later stadium. Nu moet je roekeloos ratelen. Beginnen bij het begin is hierbij geen vereiste. Start desnoods met het schrijven van je derde alinea of de conclusie. De rest komt als de tijd rijp is. 

Deze techniek staat ook wel bekend als ‘free-writing’: het schrijven zonder grenzen, regels of hard oordeel. In dit proces staat het verzamelen van (abstracte) ideeën die je later kunt uitwerken, centraal. 

“I’m writing a first draft and reminding myself that I’m simply shoveling sand into a box so that later I can build castles.” Shannon Hale

Tip 2: Verander je omgeving 

Zit je vast in een writer’s block, dan komen de muren op je af. Een verandering van omgeving kan in zo’n moment helpen. Verplaats je, indien mogelijk, naar een andere ruimte. Een onbekend decor doet wonderen voor je creativiteit.

Heb je ruim de tijd tot je deadline, wissel het schrijven dan af met een andere activiteit. Ga een blokje om, geniet van een rustig theemomentje of richt je op een ander (hersenloze) taakje. Kom vervolgens terug op je tekst (of je lege vel papier) en bekijk deze met nieuwe ogen. Het voelt misschien alsof je tijd verliest, maar uiteindelijk win je tijd qua productiviteit. 

Zit je de komende uren vastgeplakt aan je bureaustoel en kun je niet van omgeving wisselen? Creëer dan een fijne werkplek met de middelen die je hebt. Zorg ervoor dat je niet afgeleid kunt worden. Verban alle objecten (of applicaties) die je afleiden, zet je telefoon uit en verplaats je focus naar je tekst. 

Lees ook: In 5 stappen naar pakkende teksten

Tip 3: Doe inspiratie op

Als schrijvers ergens een broertje aan dood hebben, is het wel een gebrek aan inspiratie. Inspiratieloos zijn, is funest voor het schrijfproces. Is je creativiteit ver te zoeken, verlies je dan eens in het werk van andere schrijvers of lees je wat dieper in op het onderwerp waar jij over schrijft. Doe een klein onderzoek en blijf open-minded, dan is de kans groot dat je hoofd binnen de kortste tijd weer overstroomt van vindingrijke ideeën. 

Pas wel op dat je jezelf niet eindeloos gaat vergelijken met anderen. Het werk van andere schrijvers kan motiveren, maar ook ontmoedigen. Streef naar originaliteit, maar laat je niet uit het veld slaan als je in jouw ogen niet authentiek genoeg bent. Het recyclen van bestaande ideeën is immers niet verboden. Stop bestaande informatie in een nieuw jasje en representeer jouw assemblage aan de wereld als een nieuw idee. 

Tip 4: Ga voor old-school 

Om verder te komen, moet je soms weer terugkeren naar de basis. Zet je computer uit, tover een pen en notitieblok tevoorschijn en begin opnieuw met schrijven. Schrijf je op de ouderwetse manier, dan kun je niet gebruikmaken van functies als ‘backspace’. En dit is juist goed. Hier is de techniek van ‘free-writing’ weer van toepassing. 

Houd je niet van schrijven met de hand? Probeer dan eens hardop aan jezelf te vertellen waar je over wilt schrijven. Neem dit op met een telefoon of audiorecorder en luister je monoloog vervolgens terug. Grote kans dat je in je onderbewuste al veel kennis paraat hebt. 

Tip 5: Neem de tijd

Hoewel een deel van de mensheid het beste werk levert onder stress, kan werken onder spanning je creatieve denkproces blokkeren. Zorg daarom dat je genoeg tijd opzij zet om jouw artikel te schrijven. Zo voorkom je slordigheidsfoutjes en ondoordachte tekstdelen. 

Krijg je een opdracht binnen, of heb je eindelijk een blogtopic gevonden, maak dan van tevoren een schrijfplan. Plan momenten in voor schrijven en reflectie. Bevind je je in een moment waarin je vastloopt, dan heb je nog genoeg tijd om de tekst te voltooien. 

Trek ook van tevoren wat tijd uit voor onderzoek. Hoe meer informatie je verzamelt, hoe minder snel je stukloopt door een schaarste aan input. 

Lees ook: In 5 stappen naar leesbare teksten 

Het writer’s block: een schrijversziekte

Ten slotte, de belangrijkste tip: wees lief voor jezelf. Een writer’s block is een vervelende schrijversziekte. Het overkomt de beste van ons. Iedereen heeft zijn mindere dagen. Dat het schrijven van jouw tekst op dit moment niet lukt, betekent niet dat alle hoop verloren is. Accepteer de situatie zoals deze is en heb vertrouwen dat een helder moment nabij is. 

Loop je écht stuk op je tekst? Dan zijn wij je redder in nood. Wij helpen jou obstakels te overwinnen en creëren samen met jou de tekst van je dromen. Wil je weten wat wij voor je kunnen betekenen, neem dan snel contact met ons op!