Een ijzersterke contentstrategie met de content marketing matrix! 

Misschien heb je er al eens van gehoord: de content marketing matrix. Zo niet, dan heb je mazzel! In deze blog leggen we namelijk uit wat de matrix inhoudt en hoe je dit handige hulpmiddel inzet bij het creëren van een ijzersterke contentstrategie. Ben jij klaar om je strategie naar een hoger niveau te tillen? Lees dan snel verder!

Lees ook: De geschiedenis van content marketing

Contentstrategie opstellen met de content marketing matrix

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: online succes valt of staat met een goede strategie. De content marketing matrix is dan ook in het leven geroepen om marketeers te helpen bij het formuleren van een effectieve contentstrategie.

De matrix, ontworpen door SmartInsights, geeft inzicht in de soorten content die het beste aansluiten bij de fase uit de customer journey waarin de klant zich bevindt. Zo begeleid je de klant geleidelijk naar conversie.

content marketing matrix

Hoe lees je de matrix?

De verticale assen gaan van emotioneel naar rationeel en de horizontale assen van bewustzijn naar aankoop. Deze assen stellen de reis voor die de klant aflegt, waarbij de klant begint in het stadium ‘entertain’ en eindigt bij ‘convince’. In deze laatste fase probeer je de klant te overtuigen om een aankoop te doen.

Entertain 

De klant begint in het stadium ‘entertain’. In deze fase wil je de klant entertainen en interesse bij ze opwekken voor jouw product of dienst.

Je houdt in deze fase geen verkooppraatje en vuurt ook nog geen uitgebreide informatie over jouw product of dienst op ze af, daar schrik je ze mee af. In plaats daarvan probeer je de klant te vermaken met luchtige content, zoals social posts, een korte quiz, een game of een video.

Educate

De klant is op zoek naar informatie over jouw product of dienst, zodat hij uiteindelijk een weloverwogen beslissing kan maken om het wel of niet aan te schaffen. In dit stadium van de content marketing matrix deel je dus jouw kennis met de klant. Dit doe je bijvoorbeeld in de vorm van een blog, gids, whitepaper, infographic of trendrapport.

In deze fase heeft de klant niet zozeer meer een emotionele band met je content, maar een rationele band. Je bouwt vertrouwen op bij de klant door jouw expertise te delen.

Inspire

De potentiële klant is op de hoogte van jouw content en je hebt een niveau van vertrouwen opgebouwd. Het is nu tijd om de klant te inspireren met de content. In deze fase wil je namelijk dat er bij de klant een verschuiving optreedt van ‘bewustzijn’ naar ‘aankoop’.

Zoals je in de matrix ziet, speel je in deze fase, net als in de fase ‘entertain’, in op de emotie van de klant. Deel inspirerende content, zoals positieve beoordelingen of succesverhalen. Evenementen zijn ook een uitstekende manier om de klant te inspireren en ‘fan’ te maken van jouw merk!

Lees ook: Spoedcursus: schrijven voor social media

Convince 

De klant is aangekomen in de laatste fase van de content marketing matrix. Dit is wél het moment om verkooppraatjes te houden. In deze fase wil je de klant namelijk overtuigen om een aankoop te doen.

De content die je uitstuurt, moet overtuigend zijn en de klant begeleiden naar een koopbeslissing. De soorten content die je hierbij helpen, zijn:

  • Webinars
  • Checklists
  • Prijsgidsen
  • Interactieve demo’s
  • Producteigenschappen

Het doel van deze matrix is om goed na te denken met wat voor soort content je klanten het beste in aanraking kunt brengen in de verschillende koopfases. Schiet niet met hagel, maar zorg dat je je content met een duidelijk doel de wereld instuurt.

Hulp nodig bij het formuleren van jouw contentstrategie? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op en bespreek samen met ons de mogelijkheden.